4. 4. 2016

Sténadla

Dostali jsme od nejmenovaného čtenáře dotaz, zda nevíme, jak přišla Sténadla ke svému podivnému názvu. My to pochopitelně víme a rádi se s Vámi o tuto znalost podělíme.

Původně se čtvrť Sténadla jmenovala Stínadla, neboť díky výškovým budovám ve Velké straně byla tato čtvrť skoro celý den ve stínu. Dalším důvodem pro název Stínadla bylo velice populární veřejné popraviště, kde bylo prováděno stínání hlav nepoučitelných zločinců. Návštěvnost poprav byla obrovská. Téměř vždy bylo vyprodáno.
Tak by tomu bylo asi navěky, nebýt toho že se ve Stínadlech jednoho dne objevil Křižíkův praprapravnuk František Alessandro Volt. Ten založil sdružení vyznavačů elektřiny. Na jeho počest se členové začali nazývat Voltové. Znakem příslušnosti ke klubu byla baterie připevněná v klopě svrchníku. V tužkových článcích jež chlapci nosili nebylo napětí obvyklých 1,5 Voltů, jak by si mohl myslet někdo, kdo nebyl místní, ale napětí mnohem větší. Často v nich byly stovky, ba i tisíce Voltů. Při tak vysokých napětích není divu, že docházelo k probíjení, a to i přesto, že všichni chodili v botách s tlustou gumovou podrážkou. Toto probíjení způsobovalo, že chlapci neustále sténali, což nakonec vedlo k novému názvu čtvrti. Ať své boty izolovali sebevíce, napětí bylo tak velké, že k probijení stále docházelo. Sténání chlapců bylo všudy přítomné. Místní to již nevnímali. A tak se ze Stínadel nakonec staly Sténadla.

Žádné komentáře:

Okomentovat