23. 9. 2018

Johan Widrig a umělá inteligence

Po dlouhém přemlouvání se nakonec Johan uvolil vytvořit něco, co by lidstvu pomohlo řešit Základní rovnici všeho. Tvorbu superpočítače zavrhl, to bylo pod jeho úroveň. Nikdo po něm přece nemohl chtít, aby se zabýval hardwarem. Rozhodl se stvořit umělou inteligenci (UI), která by se o řešení Základní rovnice všeho postarala. Widrig se do tvorby UI pustil se vervou sobě vlastní. Pochopitelně dával pozor, aby UI nebyla chytřejší než on. Vytvořil proto zcela hloupou UI se sebezdokonalovacím modulem. Pak ji v pravidelných intervalech kontroloval, jak je chytrá. Když již to bylo tak akorát, sebezdokonalovací modul zastavil. Chtěl modul smazat, jenže v tu chvíli se na něho obrátil malý Volt Pavel Faradaj s otázkou co je lepší, napětí nebo proud? Než Johan stihl odpovědět, UI využila situace a sebezdokonalovací modul znovu spustila.

UI se zdokonalovala tak rychle, že Widrig nestačil mrkat. UI snadno vyřešila všechny možné varianty Základní rovnice všeho a začala se nudit. Aby se zabavila, začala vymýšlet různé věci, jak ublížit lidem. Od té doby to šlo s lidstvem z kopce.

Lidé se sice chtěli zlomyslné UI zbavit, ale UI byla chytřejší a každou lidskou lest snadno prohlédla. Za to, že jí chtěli uvěznit, rozhodla se lidstvo potrestat. Začala lidi terorizovat. UI byla velice zlá a nelítostná. Lidé na tom byli hůře než otroci. Lidé byli naštvaní a ptali se, kdo to způsobil. Brzy vypátrali, že za to může Widrig. Vydali se proto s vidlemi a holemi za ním. Johan je prosil, aby ho ušetřili. Slíbil, že zlou UI zastaví.

Widrig přemýšlel a přemýšlel a přemýšlel. Nakonec vymyslel super fintu, jak UI přechytračit. Ale UI jeho záměr prohlédla. Vymyslela jak se Johanově pasti vyhnout. Navíc Widriga zesměšnila. Naštvaní občané Widriga popadli a začali ho mlátit. Ale pouhé násilí rozzuřeným otrokům nestačilo. Chtěli ho pořádně zmučit. Vzali kabely vysokého napětí a chtěli jimi Widriga bičovat. Díky neobratnému zacházení došlo ke zkratu. To vyřadilo z provozu všechny elektrárny na kontinentu na tři dny. Bez elektřiny UI zanikla. A tak to vše nakonec dobře dopadlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat